Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

Да имаш близнаци означава двоен стрес, но и двойно щастие.
Ето няколко съвета как да се справите в ежедневието с две бебета едновременно.
Повечето родители си мислят през първите месеци, че няма да могат да издържат на натоварването. Добре е да се знае, че колкото по-големи стават децата, толкова по-лесно става тяхното отглеждане. Родителите разбират, че те не са единствената занимавка за децата, тъй като те започват да си играят по между си, да бърборят един на друг и най-важното: те имат винаги
някой до себе си, на когото могат да се доверят, а именно братчето или сестричето.

Могат ли да се кърмят близнаци?

Да, близнаците могат да се кърмят. Както при всички бебета, така и при тях има малко проблеми в началото. Много е важно майката да поема достатъчно течности и да си почива. Тя може да кърми едновременно и двете или всяко по отделно. Ако и двете бебета са гладни по едно и също време, това е
по-добре за майката, защото така тя печели време. Ако пък имат различен режим, налага се да се настрои към него.
Майките на близнаци не трябва да се притесняват, дали ще им стигне кърмата за две бебета. Тъй като са две, те пият по повече, следователно гърдите произвеждат и повече мляко. Колкото по-често се кърмят децата, толкова повече мляко има майката.

Как се справят двете деца?

Близнаците означават двойна работа: всяко дете трябва да се повива всеки ден средно по десет пъти и съответно още толкова често да се храни и успокоява. Не се опитвайте да вършите всичко едновременно и с двете деца, не е много лесно. Едното винаги ще мрънка, когато Вие храните или повивате другото. Затова пък бебетата бързо се научават да си изчакват реда.
Положителен недостатък: когато са две, те се научават по-бързо да бъдат самостоятелни. Родителите не трябва да се притесняват, когато се събудят сутринта и  не си спомнят вече, кое дете колко пъти е било хранено през ноща. Може би ще е от полза за тях, ако си записват за всичко, което се случва около децата им. Близнаци, тризнаци и повече бебета рядко растат
и наддават еднакво, те се развиват съвсем различно и човек бързо загубва поглед върху нещата.
Посветете се на едното бебе, докато другото е в ръцете на таткото или на някой друг член на семейството.

Съвети от родители на близнаци

Помислете на време как да обезопасите местата в къщи, които са опасни за децата, след като пораснат и станат по-любопитни-например всички контакти, печки, ръбове. Тогава ще е трудно да следите и двете какво правят.
Недоспиването е основен проблем на всички родители: двете деца трябва първо да се научат да правят разлика между ден и нощ. Освен това доста родители забелязват, че децата им спят неспокойно, когато са разделени. По-добре е също, ако едното притеснява другото при спането, да се разделят. Не скачайте към леглото на бебетата при най-малкия шум, тъй като така може съвсем да ги събудите.
Премерете входната врата преди да купите детската количка, за да не се ядосвате повече, ако не пасне след това!

Нищо не е както преди!

Най-добре е да се подготвите за следната ситуация: отношението Ви към партньора ще се промени. Затова много е важно да отделяте време и за двама Ви. Съпругът трябва да помага в домакинството и отглеждането на децата, в противен случай ще се изтощите много бързо.
Ще усетите, че някои от познатите Ви ще се отдръпнат, но това може само да Ви накара да се срещате с други родители на близнаци. За тази цел можете да споделите своя опит в нашия форум!