Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

момченце с шапкаСпециални грижи за наследника Ви от мъжки пол-кожичката на пениса

Иде ли реч за грижите за пениса на момченцата, в много случаи майките не знаят как да се справят с това предизвикателство. Да почиствам ли и под кожичката (препуциума)? А обрязването пък дали би предотвратило евентуални заболявания?
Ще направим опит тук да Ви отговорим на някои от най-често задаваните въпроси.

Какви грижи са необходими за пениса на момченцето

Измивайте както и другите части на тялото с вода и от време на време-особено след къпане, намажете с кремче.  Опасността от възпаление на кожата се повишава при продължително носене на пълен памперс и при къпане в хлорирана вода. Особено много пазете момченцата, които имат склонност към бързо възпаляване на кожата. Не само приятни, но и полезни могат да бъдат следните грижи: по-честа смяна на памперса, няколко минутки без памперс, къпане в седнало положение в топла водичка, ако ходите с момченцето си на плуване, нанасяйте тънък слой крем по тялото му за предпазване на кожата, приемане на повече течности.

Да почиствам ли и под кожичката на пениса?

За тази манипулация ще се наложи да заголите пениса на детето. Уролозите и педиатрите категорично твърдят, че през първите годинки тази манипулация не трябва да се прилага. Причината е, че в тази възраст кожичката е слепнала за главичката. Ако се опитате да заголите главичката, можете да причините малки разкъсвания и ранички, които при зарастване оставят белези и така стесняват допълнително кожичката.

Как се отлепя кожичката от главичката?

Заголването на кожичката оставете по-добре на рожбата си. Момченцата в тази възраст и без това си играят често с мъжкия си белег и допринасят с това за естественото разтежение и отлепяне на кожичката. Ако сметнете, че детето е достатъчно 'зряло', му обяснете, че някога главичката ще се показва изцяло - така ще улучите с един куршум заяка-хем ще му спестите ужаса, когато това се случи някога, хем ще събудите интереса му. В никакъв случай обаче не го принуждавайте да го прави!

Откъде се появява бялата субстанция под кожичката?

Тя се нарича смегма и се състои от излющени епителни клетки, секрет и бактерии. Образуването на по-големи количества смегма се наблюдава едва след разделянето на кожичката от главичката. От този момент пенисът трябва ежедневно да се измива под кожичката, след което кожичката се издърпва отново напред. В противен случай главичката и кожичката са застрашени от възпаление.

Обрязване или не?

Дълги години наред обрязването е било догма за някои народи-дори в САЩ до преди години малките момченца са били обрязвани. така се е целяло предотвратяване на заболявания, причинени от натрупване на твърде много смегма под кожичката. Такова заболяване например -освен споменатото възпаление- е рак на пениса. Третото положително очакване от обрязването е било снижения риск от рак на матката при по-късната сексуална партньорка на обрязаното момче.
Съвременни изследвания обаче установяват-както би посочил и здравият разум, че за предпазване на бъдещата партньорка на малкото момченце не е необходимо да му се обреже кожичката-същият ефект се постига, ако научите малчугана от малък да си измива пениса под кожичката.

Фимоза-що е то?

Стеснението на крайната част на кожичката на пениса (препициума) се нарича фимоза. Три са познатите форми на фимозата:
  • нормалната, вродена фимоза, която лекарите дори избягват да наричат така-макар че кожичката е стеснена (поради слепването за главичката), тя не пречи по никакъв начин на мъника.
  • вродената фимоза като болестна форма, при която кожичката е толкова тясна, че не може да се придърпа назад дори и след отлепянето й от главичката.
  • фимоза (болестно състояние), която се появява след кожно заболяване или след разкъсване при прибързано механично отлепяне на кожичката. Тази форма на фимозата може да се дължи освен това и на обрязване, което е останало частично.

Какви са белезите на фимозата?

По следните белези можете да установите наличието на фимоза:
  •  Урината капе, а не образува струя
  •  Уринирането е болезнено
  •  Кожичката се издува при пикаене
  • Често появяващи се възпаления на кожичката
  •  Детето не успява и след 4-та си годинка да оголи главичката на пениса си

Как да помогнем на малчугана

Фимозата не изчезва от самосебе си с порастване на момченцето, необходима е външна намеса. Ако фимозата е болезнена, намесата е задължителна в най-скоро време. В противен случай може да се изчака още няколко години. Но най-късно преди началото на пубертета, когато пенисът нараства най-бързо, фимозата трябва да е излекувана. Причината за това е, че през пубертета нараства броят на спонтанните ерекции (особено през нощта), ерекции, които при установена фимоза са особено болезнени. Освен това стеснената кожичка се наранява от такива ерекции.