Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

Детските обувки obuvki

Кой е правилният момент, когато трябва да купя първите обувки на моето дете? Този въпрос си задават много често всички родители. Експерти съветват, че най-добрият начин да се научи детето да ходи, е, когато е босичко.
Първите стъпки
Започнат ли първите опити да се учи да ходи детето, то нека да е босичко. По този начин детето има директен контакт със земята и усеща, с помоща на множество нерви по ходилото, как да пази равновесие. Ако подът в къщи е гладък и хлъзгав, обуйте на детето чорапи с непързаляща се подметка. Те топлят крачето и му дават свобода на движение.
Първите обувки
Детето Ви се нуждае от обувки тогава, когато излиза на вън и се опитва там да ходи. Преди да му купите обувки, си направете шаблон от картон на ходилцето, тъй като децата често си сгъват пръстите на краката и така може да се заблудите за номера на обувките.
Съвети за купуване на обувки
-Отвътре обувката трябва да е около 1-1,5см по-дълга от дължината на крачето. Повечето модели обувки са със стелки, които се изваждат лесно и така можете да премерите дължината.
-Опипайте обувката отвътре за шевове или ръбове. Тези могат да търкат крачето и да причинят болка на детето.
-Няма нищо лошо да купувате и обувки втора употреба, при условие, че не са напълно износени.
-Правете честичко(на 3 месеца) нови шаблони на крачето и проверявайте обувките на детето Ви, дали все още му стават. Не забравяйте, детските крачета растат много бързо!

Ранно трениране на говора  govorene

За да се развие по-добре детският говор, родителите трябва още от раждането да говорят и пеят на бебето. Способността да се говори е вродена, но говорът се развива чрез подтикване и упражнения. Препоръчва се родителите да описват действията си с прости изречения както и да назовават често хора и предмети от обкръжението на детето.
Проблеми с говора се срещат доста често. Повече от 15% от децата на една и съща възраст имат такива проблеми- честа причина е липсващата комуникация в семейството. За да се избегнат тези смущения, още от втората годинка трябва да се потърси помощ за проблемните деца. Детският лекар може да определи, дали се налага намесата на логопед.

Ушната кал  bebe-ushi

Някои деца имат особено много ушна кал и родителите се опитват възможно най-често да почистват ушите на децата. Не го правете! Ушната кал е точно толкова необходима, колкото и при възрастните. Поддържа вътрешното ухо влажно и го почиства от прах, мръсотия и други елементи, които се събират в ухото. Здравото ухо има самопочистващ се механизъм, който се грижи ушната кал сама да излиза на вън. Външната част на ухото(ушната мида) може да се почиства с влажен край на кърпа. В никакъв случай не пъхайте клечки за уши в ухото на детето. Така вкарвате ушната кал отново в ухото и може  да се блокира слуховия процес и освен това може да нараните тъпанчето. Посещението при доктор е препоръчително, когато детето се оплаква от сърбежи и болки в ухото, когато изтича гной или друга течност, когато ушната кал има променен цвят или конзистенция или когато в ухото се вижда оток. Други предупредителни знаци са запушено ухо, проблемно чуване или пищене в ушите.

Сливиците да не се вадят преди четвъртата годинка  slivizi

За изграждането на защитните реакции на организма тъканта на органите играе активна роля при децата. Затова се препоръчва сливиците да не се изваждат преди четвъртата годинка на детето, освен ако не се налага по медицински причини. В такъв случай се стига да бърза оперативна намеса. Ако не е налице такава причина, лекарите днес не препоръчват ранното отстраняване на сливиците, макар че до преди години се е твърдяло, че отстраняването им помага за по-рядко разболяване на детето.
В ранна детска възраст имунната система тепърва се "учи" да се защитава от вируси и сливиците играят при този процес важна роля. Ако се отстранят рано, последиците са слаба имунна система.
Оперативна намеса се налага, когато сливиците са уголемени и затрудняват дишането и гълтането. Други причини са хронично възпаление или повече от три пъти боледуване на година. Когато са възпалени, сливиците могат да причинят ставни оплаквания или съдови заболявания- тогава също трябва да бъдат извадени.

Акупунктура при децата  akupu

На всички е позната лечебната медицина на източните народи, била тя от Индия или от Китай. За тези, които са останали разочаровани от традиционната медицина, източните методи им предлагат добра алтернатива. Сред най-употребяваните методи на лечение е акупунктурата. Но може ли тя да се прилага успешно и при децата? Какво да правим, ако детето се страхува от боцкането?
Според известни китайски лекари акупунктурата може спокойно да се прилага върху деца. Условие за това е, те да са поне на три годинки. Използват се специални игли, които са по-тънки и по-малки от тези, които се използват при възрастните. Освен това иглите не остават дълго време в кожата, най-много от една до пет минути. За сравнение, при възрастните продължава между 20 и 30 минути.
dete_aku
На повечето деца може да им се привлече вниманието с нещо друго, например като им се разказват истории, че са с рицарско въоръжение и така ще се чувстват по-силни. Децата вярват на такива истории и в този момент трябва да се реагира бързо и да се набоде иглата- колкото по-бързо, толкова по-добре! Иглата не трябва да е дълбоко забодена. Повечето от децата казват, че не ги боли процедурата, описват усещането като леко гъделичкане.
Акупунктурата може да се прилага при различни болести- както при алергии, така и при проблеми с растежа или при състояние на паника. Също и при напикаване или астма може да се помогне с акупунктура. Има и случаи, при които децата не са болни, а родителите се чувстват просто безпомощни, тъй като детето постоянно плаче и не може да каже какво го боли. В повечето случаи чрез акупунктурата се постига голямо облекчаване на болката.

momi_aku

За деца, които отказват да се подложат на боцкането, съществува лазерна акупунктура. Вместо с игла точката върху кожата се стимулира със светлината на лазера. Всичко това функционира както при иглите, но не боли. С лазера трябва обаче да се направят повече сеанса, но децата приемат факта положително. Освен това им харесва и червената светлинка от лазера и не се страхуват от лечението.

От каква храна се нуждае детето на възраст от 4 до 16 години?4-6god_hrana

По принцип децата от три до шест години могат да ядат всичко, което ядат и възрастните. Не понасят лесно трудно смилаеми храни като леща, боб, фасул, тъй като стомахчето им все още не е готово за такова натоварване.
Следната таблица представя необходимите количества хранителни вещества, от които всяко дете се нуждае.

 

Смесена храна(животинска и растителна) за деца от 4 до 6 години
Напитки
(мл/ден)
Хляб, зърнени храни
(гр/ден)
Картофи, макарони, ориз
(гр/ден)
Зеленчуци
(гр/ден)
Плодове
(гр/ден)
Мляко и млечни продукти
(гр/ден)
Месо, колбаси
(гр/ден)
Яйца
(гр/ден)
Масло, маргарин, олио
(гр/ден)
Торта, сладки
(гр/ден)
Мармалад, захар
(гр/ден)
 600-800  80-170  80-120  100-180  100-180  300-350  40-60  1-2  10-20  50  10

 

Здравословно хранене за ученици
Децата в училище се нуждаят от повече храна в сравнение с възрастните.
Това се дължи на факта, че те изразходват повече енергия: писане на домашни, лудуване в свободното време. За всяко дете е много важно да има постоянен режим на хранене: препоръчват се три основни и две междинни хранения на ден. Основното хранене не трябва да е много солено, мазно или прекалено богато. Междинното хранене трябва да съдържа предимно пресни плодове или зеленчуци.
 7-12_god_hrana
Смесена храна за деца от 7 до 12 години
Напитки
(мл/ден)
Хляб, зърнени храни
(гр/ден)
Картофи, макарони, ориз
(гр/ден)
Зеленчуци
(гр/ден)
Плодове
(гр/ден)
Мляко и млечни продукти
(гр/ден)
Месо, колбаси
(гр/ден)
Яйца
(гр/ден)
Масло, маргарин, олио
(гр/ден)
Торта, сладки
(гр/ден)
Мармалад, захар
(гр/ден)
 900-1000  170-200  120-180  200-230  200-230  400-420  70-80  2-3  150-180  25-30  50

 

Здравословно хранене през пубертета 
Младежите често имат недостиг на определени вещества в организма. Особено липсата на витамини се среща най-често. Това е така, защото консумират повече готова храна(хамбургери), захар и сол. Който се чувства постоянно уморен, трябва да приема повече Витамин B1, който се съдържа в пълнозърнестите продукти. Добрата обмяна на вещества се поддържа с Витамин В2(жълтък, мляко, риба, месо). Отпадналостта може да се дължи и на липсата на желязо. Тогава помагат ядки, плодове и зелени зеленчуци. През последните години учени са установили, че младежите поемат много малко калций, йод и цинк, т.е. по-малко мляко, сирене и морска риба.                   
puber_hrana   

Смесена храна за младежи от 13 до 16 години 
Напитки   
(мл/ден)
Хляб, зърнени храни
(гр/ден)
Картофи, макарони, ориз
(гр/ден)
Зеленчуци
(гр/ден)
Плодове
(гр/ден)
Мляко и млечни продукти
(гр/ден)
Месо, колбаси
(гр/ден)
Яйца
(гр/ден)
Масло, маргарин, олио
(гр/ден)
Торта, сладки
(гр/ден)
Мармалад, захар
(гр/ден)
1200-1400  280-300  200-250  250-300  250-300  450-500  90  3  200  30-35  20

 

 

Когато децата кашлятkashlica

Кашлицата е най-често срещаната причина, поради която майките водят детето на лекар. Настинките са основният причинител на заболяването: те предизвикват възпаление на лигавицата на дихателните пътища, която пък произвежда повече слуз и тялото чрез кашляне се опитва да я изхвърли.
Кашлицата става хронична след около шест седмици, след като детето е започнало да кашля. Причина за кашлицата могат да са също астма, чуждо тяло в дихателните пътища или възпаление на синусите. Но зад по-продължителната кашлица се крие в повечето случаи трайна инфекция. Между другото до 12 инфекции на година са нормално явление при децата.

Какво помага при кашлица?

Преди да купите лекарство без рецепта от аптеката, се посъветвайте първо с детски лекар. Само предписани медикаменти могат да помогнат срещу силна кашлица, такива, които съдържат кодеин или носкапин. Ако се вземат по-продължително време, човек може да се пристрасти към тях, затова се препоръчва да се пият най-много три дни.
Етеричните масла за инхалиране и мазане са безрезултатни. Те дразнят кожата и лигавицата и предизвикват алергии. Камфор, цинеол и ментол са абсолютно забранени за деца.
Препоръчват се сиропи за кашлица, компреси на гърдите- например с топла вода, топъл лимон, масло, изцедено кисело мляко или топли, пресовани картофи- както и инхалация на водна баня. Добре е да се пият повече горещи напитки, да се смучат бонбони за кашлица(не и при съвсем малки деца, тъй като могат да се задавят).
За кашлящи бебета и малки деца трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, защото техните бронхи са малки и лесно се запушват. Други признаци, при които веднага трябва да се отиде на лекар са:
  • -> когато детето се чувства много отпаднало;
  • -> има висока температура;
  • -> диша трудно;
  • -> продължава да кашля, въпреки че настинката е отминала.

Ваксинацията срещу грип е безопасна за малките деца imunizacia

 
Сезонните ваксинации срещу грип са безопасни за малките деца на възраст между 6 и 23 месеца, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от най-мащабното изследване досега.  "Това е много добра новина както за лекарите, така и за родителите, които искат да предпазят малките деца от грипа и от евентуалните му усложнения", казва д-р Саймън Хамбидж от организацията "Кайзер Перманенте".  Здравните власти в САЩ препоръчват децата на възраст между 6 и 23 месеца да се ваксинират, защото са най-податливи на усложнения вследствие на грипно заболяване. Новото изследване е обхванало над 45 000 деца, ваксинирани между 1991 и 2003 г. Резултатите от него показват, че тривалентната инактивирана ваксина срещу грип е безопасна за децата във възрастовата група между 6 и 23 месеца.  Специалистите установили, че реакциите след ваксинацията, налагащи намесата на лекар, били много малко, като никоя от тях не застрашавала сериозно здравето на децата. actualno.com

 

Как да опазите детето от слънцето  bebe-slance

По детските рисунки слънцето грее с широка усмивка. Но слънчевите лъчи са канцерогенни и ускоряват стареенето на кожата. В живота на човека лошите последствия от слънцето са резултат на безотговорност във възрастта до 20 години.
Затова е много важно, да пазите детето си още от малко от влиянието на слънчевите лъчи. Има няколко възможности, да се пази детската кожа:
- Обличайте детето с дрехи от естествени материи, като памук и му слагайте слънчева шапка.
- Водете детето на детски площадки с много сянка. Принципно между 10ч и 15ч да се избягва слънцето!
-  Редовно използвайте крем против изгаряне. При децата под една годинка да не се използват кремове, единствената защита са дрехите. От първата годинка може да се вземе крем със защитен фактор 15 и обилно да се намаже върху кожата.
Наблюдавайте редовно кожата на детето и ако забележите зачервяване, се скрийте на сянка или се приберете в къщи!