Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

 Първите дни с бебето 

Ето го и дългоочакваният момент. След 9 дълги месеца бебето е тук - розово и ревящо. От този момент членовете на новото семейство - мама, тате и бебето, трябва да се опознаят по-добре.Защото най-късно през първата безсънна нощ ще се разбере, че вече нищо не е както преди. Бебето ще изразява на висок глас недоволството си от смяната на обстановката - от топлия, тесен, уютен дом в корема на мама изведнъж се е озовало на дюшечето на бебешкото легло, а кръговете под очите на родителите ще стават все по-видими. До сега сте били само двамата, от този момент на Вас пада отговорността, която сте поели - денонощни грижи за бебето. Особено жени, които раждат за първи път, изпадат често в лошо настроение, което води понякога до дълбока депресия. За бебето родителите не са вече непознати, когато се роди. През последните 10 седмици то е чувало техните гласове и всеки смях, и затова е по-привързано към родителите си след раждането, отколкото към непознатите за него. Изследвания показват,че бебетата разпознават лицата на родителите си скоро след раждането, а по-късно и без те да говорят. Вниманието, което отделят бебетата на родителите е по-голямо от това към другите хора. Те се опитват по всяккакъв начин да привлекат вниманието на родителите си, било то с гримаси, с протягане на ръце, с дърпане на майчини коси. Зад всичко това се крие не дотолкова желанието за общуване, а повече инстинктът за създаване на една тясна връзка към мама и тате. Вие сте тези, които трябва да я поддържат с всички сили.

 Всичко за бебешката стая 

detsko_legloВсички родители се радват да обзаведат собствената стая на детето или да набавят най- необходимите неща за началото. В повечето случаи възникват въпроси като напр. какви мебели са необходими и на какво трябва да обърнем най-голямо внимание? Ето най-важните съвети:

Място за повиване!

Ще трябва да повивате бебето доста дълго време,затова е необходимо да имате удобно място за тази цел. Мястото (подложката) трябва да е с размери 70 на 80см, за да може да се използва и за по-голямо дете. Покритието на подложката трябва да е от непромокаем и мек материал, а помещението, в което повивате да е добре отоплено.

Детско легло!

Повечето легла се регулират на височина, което прави възможна употребата им дори до ранна ученическа възраст. Затова леглото трябва да е най-малко 70 см. широко и 140 см. дълго. Страничната преградка пази бебето от падане, а по-късно за по-голямото дете е възможно да се разглоби. В леглото бебето не трябва да може да се наранява. Това означава, че трябва да се избягват остри орнаменти, ъгли и места, където бебето може да се заклещи. Разстоянието между решетките на леглото не бива да са по-големи от 4,5 до 6,5см, в противен случай детето може да заклещи главичката си между тях. Най-добре е, ако са използвани нетоксични лакове и бои, тъй като децата обичат да смучат преградките на леглото. При закупуването на дюшече при днешния огромен избор също трябва да внимавате. Ако детето Ви е алергично към определени материи, се посъветвайте с Вашия лекар, кое е най-доброто за него. Естествените материи са за предпочитане, тъй като са по-проветреви и поемат повече влага.

       

 

  Как да се храня правилно докато кърмя? 

karmaНа какво ли не е способен организмът Ви! По време на бременността той спомогна да се развие нов човек, а сега, когато бебето е тук, му предлага най-добрата храна - майчиното мляко. Вашето бебе получава точно тази хранителна смес, от която се нуждае. За майки-кърмачки е от значение с какво се хранят и затова Ви предлагаме най-важните неща, върху които трябва да обърнете внимание:

Мога ли да ям всичко?

Да.Няма продукт, който да не трябва да се консумира от кърмещи жени. Ако все пак Вашето бебе е по-чувствително към някои неща, никога не е късно да ги зачертаете от менюто си. Внимавайте с бързо развалящи се продукти като сурово месо и миди.

Нуждая ли се от повече калории?

Да.Жени, които само кърмят се нуждаят от 300 до 600 калории на ден. Разбира се, винаги има изключения, затова се оставете гладът да Ви води, но с мярка. Шоколад, торти, сладкиши и др. предоставят повече от необходимото количество калории, но не и правилните хранителни вещества. Вие желаете все пак да свалите някое друго кило, останало от бременността, затова се опитайте да се храните здравословно. Но ако обмисляте идеята за диета, изчакайте да спрете с кърменето, в противен случай организмът Ви няма да е задоволен с необходимите хранителни вещества.

Kъде да внимавам?


Консумирайте всекидневно пресни плодове и зеленчуци, така ще осигурите нуждата от витамини и спомагащите храносмилането баластни вещества.
Яжте ориз, макаронени изделия, овесени ядки и хляб. Зърнените храни са богати на витамини, минерали и баластни вещества.
Препоръчват се по три порции месо и две порции риба на седмица.Така получавате необходимите белтъчини, желязо и йод.
Ежедневно консумирайте мляко и млечни продукти. От тях вземайте по повечко, защото както през бременността, така и сега се нуждаете от повече калций. Примерна доза: На ден трябва да пиете по две чаши прясно мляко, да ядете 25 г. сирене и 150 г. кисело мляко.
Избягвайте мазнините, особено когато става въпрос за пържени и панирани храни, пълномаслени сирена, салами с повече сланина, чипс и подобни на него дреболии.
Ако имате непоносимост към някои храни, се консултирайте с домашния си лекар!

Трябва ли да поемам много течности?

Трябва да пиете поне два литра течности на ден - например минерална вода, билков или плодов чай, плодови сокове. Най-добре и най-лесно е да пиете преди и след кърмене. Не е нужно да се отказвате от кафето и черния чай, просто не трябва да са повече от две чаши на ден. Алкохолът е както и през бремеността табу. Доказано е, че една чашка на ден не вреди на бебето, но все пак то не е способно все още да разгражда алкохола в организма си. Освен това алкохолът може да намали количеството майчино мляко и да накара бебето да промени начина си на хранене. В краен случай, ако се налага, пийте след кърмене, за да може алкохолът да се разгради до следващото кърмене (концентрацията в млякото е най-висока от 30 до 60 мин след консумацията на алкохол).

     

 Грижи за бебето 

  Грижа за кожата

__През първите седмици след раждането бебето не се нуждае от много често къпане. Достатъчно е всеки ден с мокра кърпа да му почистите личицето, вратлето и ръцете. Дупето също е достатъчно да се измие само с топла вода -ако не е зачервено, не е нужно да го мажете с крем против обриви. Бебешката кожа се поддържа лесно и за да я запазите нежна, не е необходимо да се къпе всеки ден. Един до два пъти на седмица баня с чиста вода са достатъчни. Стайната температура трябва да е 22°, температурата на водата около 36°-37°. Не използвайте козметика със синтетични аромати, емулгатори и консерванти.

 

Уши, носле, нокти

_Тези части на тялото не трябва да се почистват всеки ден. Ушните миди можете да ги почистете с връхчето на кърпа, а вътрешността на ухото не трябва да се чисти, тъй като ушната кал има защитна функция. В никакъв случай не използвайте клечки за уши - съществува опасността да нараните тъпанчето. Ноктите на бебето се режат веднъж на седмица със специална бебешка ножичка за нокти, но не по-рано от шест седмици след раждането. Спазвайте правилото, че ноктите на ръцете се режат заоблени,а ноктите на краката в права линия.Тези манипулации можете да ги извършвате, когато бебето спи или е нахранено и в добро разположение на духа.

Грижа за пъпчето

 Като се приберете с бебето в къщи след раждането, все още има един до два сантиметра остатък от пъпната връв. Той изсъхва бавно и пада от самосебе си още през първите седмици. Раничката на пъпчето може след това да кърви леко, докато зарасне напълно. Ако кърви силно, се обърнете задължително към детски лекар. По принцип се препоръчва откритата грижа за пъпчето, което означава, че остатъкът не се покрива с нищо. Така пъпчето получава повече въздух и остатъкът изсъхва по-бързо. Когато раничката зарасне е достатъчно да почиствате внимателно и редовно пъпчето и след баня да го подсушавате добре. В случай, че раничката се зачерви и Вашето бебе е неспокойно и има температура, това може да означава, че местото се е инфектирало - повикайте незабавно детски лекар!