Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

Домашните любимци под един покрив с дечицата ни


Всички домашни любимци могат да пренасят зарази чрез слюнка или изпражнения. Затова водете кучето или котето си редовно за преглед и имунизации на чичо ветеридоктор. Освен това задължителни са и редовните обезпаразитявания от тении и глисти.
За да предпазите рожбата си от подобни гадини, почиствайте честичко леговището на любимеца и местата, на които той с удоволствие прекарва голяма част от ежедневието си-особено дивани и килими.
Следете детето да не се рови в 'животинския нужник', особено внимавайте да не открие 'биологични отпадъци' на животни в пясъчника на детската площадка. Съвсем щастлив край историята ще има, ако успеете да предотвратите и прекомерна любвеобилност от страна на анималския съжител, изразяваща се в обилно близане на детенцето.
Научете наследника си да си измива обилно ръчичките след игра с по-пухкавия бозайник в дома Ви.
Да не 'говорим' пък и за кърлежите, които евентуално могат да прескочат от животното. Кърлежите пренасят микроскопични гадини, които причиняват Лаймска болест (т.н. борелиоза) или менингит-заболявания, които протичат особено опасно и могат дори да са животоопасни.
Дечицата имат невероятния навик да се заиграват по храстите и около дръвчетата, т.е. тъкмо по ариалите на кучета и котки. Затова не допускайте разболяването, а имунизирайте детенцето против тези болести. Имунизацията против болестите от малките кръвопийци се прилага от повечето педиатри-тя се прави по принцип на пролет. Срещу Лаймска болест обаче понастоящем не съществува ваксина.
Котакът Ви пък е евентуален пре-носител на т.н. токсоплазмоза, болест, която в някои случаи води до увреждане на плода при бременните. Както и при хората, така и при котките болестите се появяват по веднъж в живота им-преди имунната система да е свила порядъчно юмруци за съответната болест. Затова, ако Ви е възможно още преди да забременеете, си направете на Вас и на писаната Ви изследвания на кръвта, които да установят дали сте имунни срещу тези заболявания.
Относително непозната, но  съвсем не безопасна е т.н. пситакоза (орнитоза, или папагалска болест), която се предава предимно от малки птички чрез изпражненията им или чрез прах, носещ заразата. И в този случай подходете подобно - нека ветеринар да освидетелства домашното пернато като клинично здраво, още преди да се е родило бебчето Ви.