Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

Какво и кога трябва да може едно бебе? Как да го стимулираме оптимално?     Кои игри му харесват най-много? Кога мога да възпитам детето?   Отговор на тези и други въпроси ще откриете в бебешкия календар на развитието » !

 

Новородени- 1 Месец Новородени- 1 месец

Не се плашете: Новороденото вместо да наддава на килограми, то губи няколко грама. В края на първата седмица е нормално, ако бебето е отслабнало с 200 или повече грама. Но това не е повод за притеснение: загуба в теглото от 10 до 15% се счита за нормално.
През първите дни бебето се адаптира към околната среда и сученето, гълтането и храносмилането биха попречили на този процес. Още в корема на майката бебето се е подготвило за тази гладна фаза като се е запасило с енергия, която сега изразходва.
Повечето бебета възстановяват теглото си след 2 до 3 седмици.
През първия месец всичко е още подготовка. Бебето няма усет за ден и нощ, не може да спи добре, докато не се нагласи към новия режим. Новороденото спи в началото около 20 часа на ден, но за всяко бебе е индивидуално. Има бебета, които спят само по 10-14 часа. Сънят е за новороденото един вид самозащита от силното влияние на всичко ново около него. При допир на бузката се изразява инстиктивният рефлекс да търси храна. Също така започва инстиктивно да сучи при погалване на устничките с пръст.
Бебетата могат да стискат силно с ръцете, което им помага да откриват света около тях. Това отшумява след 3-4 месеца. Другите рефлекси като дишане, мигане, кашляне и кихане остават за цял живот.
Новороденото има светло сини очи, много чувствителна кожа и се изморява бързо-особено при хранене. След първия месец тези характеристики изчезват. Вашето бебе обича спокойствието, къпането и топлината. Червено и оранжево са любимите му цветове. Не се нуждае от играчка, нужно му е предимно родителското внимание.

 
 1-2  Месеца

Бебето може вече да вижда, чува, мирише, чувства, дори и тези сетива да не са развити както при възрастните. Едва към шестия месец бебето може да вижда съвсем ясно. Със собствени сили то още не може да сменя позата си, само ако лежи по корем може за няколко секунди да повдигне главичката си. В този случай то завърта главата настрани, за да диша. Ръчичките са през по-голяма част от времето свити в юмрук и се опитва да хваща всичко наоколо.
Движете бавно, например топка, на разстояние от около 40см, бебето ще Ви следи с очичките.
Някои бебета различават между познати и непознати лица. При появата на непознато лице те го наблюдават внимателно за кратко време. Стряска се от шумове, тъй като не е още в състояние да разпознава типични такива. Но между човешки и други прави разлика. Заслушва се, когато говорят мама и тате. През първия месец бебето се нуждае от цялата Ви любов, подкpепа и внимание. Някои бебета показват особено във вечерните часове желание за светлина и светли цветове.
В този период те не са вече толкова пасивни, играят си с пръстите, размахват ръце. Няколко седмици по-късно бебето ще открие и крачетата си, ще се опита да налапа големия пръст на крака и да го смуче доволно.

 
 2-3 Месеца

Към четвъртата и шестата седмица се наблюдава бърза промяна в развитието на бебето. За няколко дни дрешките му стават малки. Тази промяна означава и че бебето става по-гладно, спи по-малко и плаче повече. След няколко дни всичко е по старому.
Към средата на втория месец бебето се усмихва на родителите си и се радва,когато му говорят. Бъдете сигурни, Вашето бебе разпознава лицето Ви.
То разпъва често крака и ръце, когато лежи по корем, повдига главичката си за няколко секунди. То не само движи пръстите на ръцете си, то хваща с едната ръка пръстите на другата.
Обича да чува гласове, реагира на високи тонове и песнички, тъй като го успокояват. Плачът е неговото основно средство за комуникация, но и произнася различни тонове, предимно гласни-ааа,ууу. Възприема всичко, което му се предлага от околната среда. Наблюдава внимателно всеки движещ се обект над него, можете да му вържите шарен балон на леглото.
Заслушва се в различни звуци като камбанен звън, звънец, телефон и подрънкване с ключове. Ще се зарадва на първата си играчка, която трябва да е лека, без ръбове и да се почиства добре. Бебето не би трябвало да се нарани с нея или да я глътне, тъй като те слагат всичко в устата си.
Внимавайте с дървените играчки да не се чупят лесно и да няма пирони по тях.

 
 3-4 месеца 

До края на третия месец бебето наддава средно 2300-2600гр и пораства с 8см. Сега започва радостта от живота: бебето е активно и будно. Контролира сигурно главата си, заглежда се във всякакви предмети и естествено проследява и Вас с поглед. Когато лежи си играе с крачетата с голямо удоволствие и моля, не го притеснявайте, а само наблюдавайте, то може да се занимава 10 и повече минути само с ръчичките и крачетата.
Бебето се събужда, за да си играе, спи, яде, играе си и отново заспива.
Ако го държите изправено, ще се опита да се подпре с крачето.

 
4-5 месеца

На четири месеца бебето е доста подвижно. Някои се обръщат по корем и държат сами главичката си изправена. В изправено положение повдига краката и размахва ръцете, за да запазва равновесие.
В леглото се опитва да хване предметите около себе си, а щом го вземете на ръце, ще опипа и лицето Ви. Каквото хване, веднага се опитва и с устата, тъй като тя е най-развития сетивен орган.
Вече може да водите диалог с бебето, то отвръща на Вашите думи с радостни звуци. До сега бяха само гласни, но вече идва ред и на съгласните като м,к и п. Вашето бебе не плаче колкото преди, което се обяснява с по-голямата му активност. То се занимава повече със себе си и така се разсейва.
Много бебета обичат играта със звуци и гласове. Вие като родители можете да му дадете най-добрия езиков урок, без учебник и съвсем спонтанно. Детето бързо разбира какви чувства се крият зад гласа Ви, дали сте спокойни или ядосани и обича много, когато му пеете или четете.
Играчката става все по-интересен предмет за детето, заглежда се по различните цветове, форми и големини. Предпочита шарени, пискащи и меки играчки.  

 
5-6 месеца

На 5 месеца бебето е един малък откривател. То не само се оглежда и докосва, а и изследва лицата на мама и тате, както и на плюшените играчки. Все по-често се занимава само със себе си. Същевременно изразява своите желания все по-добре, макар и без думи, не само с жестове и мимики, а и с цялото си тяло. Детето Ви наблюдава директно в устата, мускулатурата му става по-силна, ако е легнало по корем, си изпъва ръцете, като че ли лети. Повечето бебета използват вече само едната си ръка, за да хванат най-близкия им предмет. Ето, че идва и времето на първите зъбки- между 5-и и 10-и месец се появява първият. Някои родители откриват първия зъб, без да са забелязали промени в държанието на бебето. Други са безпомощни, когато детето не може да спи, постоянно се върти и не може да се успокои.
Растежът на зъбите не е болест, а просто един естествен процес, който принадлежи към детството, какъвто е научаването да ходи. За съжаление някои деца го изживяват по-болезнено.
Ето как можете да помогнете на бебето, докато му растат зъбките.
- Детето трябва да дъвчи: желателно е нещо студено, което намалява болката, засилва оросяването с кръв и предотвратява възпаления. За тази цел можете да използвате чесалка пълна със студена вода, както и моркови, краставици или парчета ряпа. Но не трябва да оставяте детето без наблюдение, тъй като би могло да се задави.
-Масажирайте отвън венците, за децата това е голямо удоволствие.
На повечето деца им порастват предните зъбки преди да навършат годинка, кучешките и кътниците след това. Но, ако последователността е друга, няма място за притеснения.

 
6-7 месеца

Подвижността на бебето расте постоянно. Малко по малко то може да се пързаля по корем. Много бебета могат вече да се обръщат, разпознават познати лица, смеят се и се радват на собствения си образ в огледалото. Към края на шестия месец бебетата тежат средно двойно повече, отколкото при раждането. Когато е седнало на земята, пази добре равновесие или се
подпира с ръчичка. При опити да се изправи, крачетата не се сгъват. Все така продължава да вкарва всичко в устата си, но преди това наблюдава нещата по-подробно. Предпочитанието на бебето към пластмасови и дървени играчки е свързано с растенето на зъбите.
То обича и всички играчки, които при докосване, удряне или друсане издават различни звуци. 

 
7-8 месеца

Това е периодът, в който бебето хваща всякакви предмети и ги пуска на земята. То иска да чуе как звучи и иска Вие да го вдигнете. Опитва се да повтаря звуците на възрастните. Заслушайте се, сякаш иска да Ви каже нещо?!
Следната игра доказва как детето Ви е напреднало в развитието си: скрийте се зад кърпа или зад ръката си или зад дивана. Бебето вече знае, че Вие ще се появите след малко.
Сега е и времето, когато бебетата пълзят, седят без странична помощ, хващат играчките с двете ръце.
За игра са най-добри шарени щипки за пране, устна хармоника, малки топки с вода, в които плуват патета или рибки. Книжки, които се разгъват като хармоника са особено харесвани от бебетата.

 
8-9 месеца

Бебето вече се придвижва лазейки или се приплъзва назад с дупето.
То седи свободно с изправено гръбче и наблюдава с интерес света около себе си. Щом му подадете ръце, то се опитва да се изправи и известно време балансира само.
Това е месецът, в който се достига върховата точка на пъхането на всякакви
предмети в устата, защото децата все още се доверяват на устата си, а не на очите. Бебето започва да се интересува от по-отдалечени предмети, заслушва се в разговорите на възрастните, изговаря по няколко срички, като ма-ма, ба-ба, отвръща с усмивка, щом чуе името си. До осмия месец бебетата се усмихват на всеки и след това се наблюдава невероятен отскок напред в развитието: те усещат,че хората, на които разчитат, са винаги около тях- мама, тате, баба, дядо, братче или сестриче.
Разбират, че има и Други хора, от които в началото се отдръпват. Тази реакция на отчужденост изчезва постепенно до 15-ия месец, тъй като детското любопитство постоянно расте.

 
9-10 месеца

С мимиките на лицето бебетата могат да изразяват все повече и повече. Бръчкат челцето, когато не са доволни, търсят Вашият поглед, когато нещо им се стори чуждо. Нищо не им убягва от погледа, затова е желателно всякакви малки предмети да са по-далеч от тях, тъй като все още си слагат всичко в устата.
Не се плашете, ако бебето Ви покашля по-често. То просто издава подобен звук, това принадлежи към развитието на говора.
Бебето може вече неограничено време да седи с изправено гръбче. Някои лазят, други се плъзгат по корем. На девет-десет месеца бебето се наслаждава на своето умение да пъха малки кубчета в по-големи.

 
10-11 месеца

10% от бебетата не лазят и това е нормално щом бебето е активно. Нахранено и току-що повито, то е постоянно в движение. Все по-често се изправя и се придържа само с едната ръчичка. Заиграе ли се с някоя играчка, не е много лесно да му се отнеме. И все пак координацията между мислене и движение на ръката все още липсва.
След няколко повторения бебето може да си пъхне само лъжичката в устата.
Интересна стъпка в развитието: бебето е хванало в двете ръчички по някоя играчка и се опитва да вземе и трета. То разбира какво трябва да направи: оставя едната играчка, за да вземе другата. Прави разлика между размерите и при наличие на по-голям предмет то оставя всичко друго и се опитва да го вземе.
Бебето изговаря по-прости думички, вслушвайте се в него!Поправяйте го спокойно,обяснявайте му цветовете с примери, като описвате как слънцето е жълто, тревата зелена и небето синьо.
Колкото по-подвижно става детето, толкова по-малко играчки са му нужни.Търси други предмети за игра и нищо вече не е скрито от него, нито телефонът, нито дистанционното.

 
11-12 месец

В този период детето разбира все повече изрази.Не го прекъсвайте, когато иска да каже нещо. Слушайте внимателно коя ще е първата думичка, която ще каже:"мама, баба, дада".
Бебето си служи с показалеца, за да насочи вниманието към нещо. Интересува се от книжки с шарени картинки, помага си, когато се съблича. Внимавайте какви жестове правите, защото бебето имитира всяка Ваша стъпка. Обича да си прави експерименти с храната, не се опитвайте
да го спрете, така ще загуби желанието да експериментира и дори да се храни.
Любимите играчки в този период са чорапи и шапки, които постоянно се обуват-събуват и слагат и свалят. Играе си на криеница и прави най-различни муцунки.