Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

До осмата седмица от бременността плодът се нарича "ембрион". След това развитото бебе се нарича "фетус". При нормални обстоятелства една бременност продължава от 37 до 42 седмици, средностатистически продължава 40 седмици.

3-та седмица
(три седмици от първия ден на цикъла Ви)

Оплодената яйцеклетка, която се състои от една клетка (зигота), пътува бавно към матката. През това време тя се дели многократно. Когато зародишът достигне до матката, той е вече едно множество от над 100 клетки, което продължава да расте. В матката яйцеклетката се захваща за лигавицата, така нареченото "загнездяне".

Image4-та до 5-та седмица

Оплодената яйцеклетка се загнездя в матката. Външните клетки представляват връзката към кръвоснабдяването на майката. Вътрешните клетки се разделят първо на две, след това на три слоя. Един слой се развива като мозък, нервна система, кожа, очи и уши. Друг слой в бели дробове, стомах и чревна система. От третия слой се развиват сърце, кръв, мускули и кости. Петата седмица е моментът, когато повечето жени нямат цикъл и предполагат, че могат да са бременни. В този момент вече се развива нервната система на бебето.

Image 6-та до 7-ма седмица

Вече са оформени две подутинки, в които ще се развиват сърцето и мозъка. Сърцето започва да бие и дейността му е видима на видеозон. Образуват се вдлъбнатинки за по-късното развитие на ушите и очите. По тялото също има вдлъбнати места, от които се образуват мускулите и костите. Малки заоблени линии показват къде ще се развиват ръцете и краката. В седмата седмица ембрионът е вече около 8мм.

Image 8-ма до 9-та седмица

Постепенно се оформя и личицето. Очите се разпознават и дори имат вече цвят. Налице са уста и език, ръцете и стъпалата започват да растат, леки подутинки показват къде ще са по-късно пръстите на ръцете и краката. В деветата седмица бебето е дълго вече 17мм.

Image 10-та до 14-та седмица

12 седмици след зачеването ембрионът се е оформил напълно. Той вече притежава всички органи, мускули, крайници и кости. От сега нататък трябва само да расте и да се развива. Половите органи също са оформени(фалус), но в тази ранна фаза не може да се определи с точност от какъв пол ще е бебето. То вече се движи, но жената не може да го усети. Към 14-та седмица сърцето бие доста силно, приблизително двойно по-силно отколкото при възрастните. През 14-та седмица бебето е дълго 56мм и бременността е вероятно вече видима-това обаче е различно при всяка жена.

15-та до 22-ра седмица

Растежът на детето сега е особено бърз. Телцето нараства пропорционално към главичката, така че тя не е вече така доминираща. Лицето придобива човешки вид, а косата, миглите и веждите са вече по местата си, но клепачите остават затворени. По това време бебето има идентични белези (отпечатък на пръстите). В 22-та седмица фетусът е покрит с мъх, наречен лануго, за който се приема, че спомага поддържането на постоянна температура за ембриона. След раждането този мъх изчезва. Между 16-та и 22-та седмица усещате за първи път как бебето се движи. При второ дете се усеща още между 16-та и 18-та седмица. Движенията са леки и напомнят пърхане на крилца на пеперуда. Но по-късно няма да бъркате вече движенията, дори ще виждате от време на време по някоя подутина на корема-може би ръка, крак или главичката.

Image 23-та до 30-та седмица

Бебето вече е особено жизнено и реагира на докосване и шумове. Силен шум дори може да го накара да подскочи и да ритне. Пие по малко от околоплодната течност и отделя в нея незначителни количества урина. Понякога може да усетите как хълца в следствие на поетата течност. Сега Вашето бебе спи през деня, а вечер, когато се успокоите, то се събужда и става активно. Това може да причини известни неудобства през нощта. Ако партньорът Ви сложи ухо на корема Ви, може да чуе как бие малкото сърце. Кожата вече не е толкова прозрачна и покрита с мазно вещество, което се нарича vernix ceseosa и служи за предпазване кожата на бебето в околоплодната вода. Това вещество изчезва напълно преди раждането. В 24-та седмица бебето се приема за жизнеспособно, т.е. предполага се, че ако се роди сега, то би имало шансове да оживее. Бебетата, родени преди 24-та седмица, не могат да оживеят, защото белите им дробове и други важни органи не са достатъчно развити. През 26-та седмица се отварят за първи път очите. На ръцете и краката са се появили всички нокти и те започват да растат. Бебето долавя доста шумове, говорете с него всеки ден, като галите леко корема.

31-ва до 40-та седмица

Тялото на бебето се закръгля, кожата не е вече набръчкана, а се изглажда. Мазната течност и мъхът по кожата изчезват. През 32-та седмица бебето застава в положение, в което ще се появи на бял свят. Положението може да се определи и по-късно с помощта на прегледи, които ще установят, че главичката е застанала в таза и без проблеми ще премине през него.

 

bliznaci Бременна с близнаци

Повечето гинеколози нареждат бременността с близнаци сред рисковите такива, тъй като трябва да се наблюдават по-често. Но това не бива да обезпокоява бъдещите родители, защото с всеки преглед се цели протичането на безпроблемна бременност. Чрез видеозон се наблюдава
дали близнаците получават всичко необходимо от плацентата. По време на прегледите от особено значение са проблеми в растежа и възможността от преждевременно раждане.
Нормално е две бебета да се нуждаят от повече място. От 24-та седмица те се "притискат" в корема. По това време двете тежат около 3кг- колкото едно нормално бебе , когато се ражда. От този момент нараства опасността от преждевременно раждане. Понякога само едното бебе не е с главата
надолу, което налага Цезарово сечение.

blizna Оплаквания по време на бременността

Гадене: Много жени повръщат доста често през първите седмици, което се дължи на производството на естроген. При бременната жена с близнаци то е двойно по-високо.
Задъхване: Причина е големият и тежък корем. Бременната тежи в края на бременността средно с 17 до 20кг повече. За сравнение при бременната жена с едно бебе килограмите са между 8 и 13.
Проблеми със стомаха: Колкото по-големи стават бебетата, толкова по-силно натискат стомаха и диафрагмата. Повечето жени към края на бременността могат да ядат само по малки порции храна.
Киселини и запек също не са рядкост. Препоръчват се предимно пълнозърнести и млечни продукти, зеленчуци и плодове.
Често ходене до тоалетна: Близнаците доста притискат пикочния мехур.