Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

 Пубертетът-как се променя детето 

puberНа всички е познат пубертетът, но само тези, които са го изживели, знаят за какво става въпрос. Пубертетът е времето, когато детето пораства, когато момичето става жена и момчето става мъж. В този период детето не е вече съвсем дете, а младеж, но и не е съвсем като възрастен. От този момент момичетата могат да раждат деца, а момчетата да създават деца. Но все пак за това е още доста рано.
Всяко дете навлиза по различно време в пубертета. Най-често това се случва между 10 и 13 год. И когато младежът е между 16 и 18, тогава той/тя е вече възрастен човек.

momicheВ пубертета се наблюдава голяма промяна на тялото, но и в главата настъпват резки промени. Отношението към всички се променя, това, което е било любимо в детска възраст, вече не е. Изведнъж момчето/момичето заобичва неща, които преди въобще не са го интересували или отхвърля други, които до скоро са му/й допадали. За първи път на децата не им се иска да правят това, което им казват родителите, отговарят им троснато и искат да са самостоятелни- това е съвсем нормален процес от пубертета и важно разграничаване. Младежите предпочитат да се срещат със свои връстници и намират повечето действия на родителите си за ужасни и изнервящи.

Изведнъж момчето/момичето има невероятното желание да подреди стаята си по свой вкус, а не както родителите искат да е. Освен това постоянното присъствието на по-малкото братче или сестриче изнервя в моментите, когато младежите искат да са сами с приятелите си. В този момент започва борбата за интимната сфера и някой ден настъпва мигът, в който се усеща странното, но прекрасно чувство- за първи път той/тя е влюбен(а). Причината за внезапната промяна на тялото са хормоните. Това са елементи, които се произвеждат от нашия организъм. "Тестостерон" и "остроген" са двата действащи хормона, предизвикващи многото промени.

  Промени при момчетата и момичетата

papki- От увеличеното производство на хормони на много младежи им се появяват пъпки по лицето. Лечение срещу пъпките няма, те просто изчезват един ден, сега трябва само по-често да се полагат грижи за кожата.
- Потните жлези под мишниците започват да работят по-силно и за първи път тя/той иска да използва деодорант.
- Под мишниците и интимните области започват изведнъж да се окосмяват.
- Цялото тяло се развива и расте, понякога могат да се усетят болки в прасците като знак, че тялото расте.

  Промени само при момичетата

Момичетата имат за първи път менструация, свързана в повечето случаи с болки в корема. От този момент теоретично всяко момиче може да забременее.

  • Гърдите започват да растат.

 

  Промени само при момчетата

 Момчетата имат по-широки рамене и трупат по-бързо мускулна маса.

  •   Гласът мутира, ларинксът и гласните струни се променят. След няколко седмици или месеци мутацията изчезва и гласът става по-басов.
  •   Момчетата имат за първи път еякулация и са способни от този момент нататък да създават поколение.

 

majkaСлед няколко години настъпва моментът, в който тялото не се променя всяка седмица, младежите се разбират по-добре с  родителите си и присъствието на братчето или сестричето се приема по-нормално. Това е знак, че времето на пубертета е към своя край.

    

  Ранен пубертет 

momiche_В днешно време момичетата влизат в пубертета все по-рано. До преди 150 години първият им цикъл е бил едва на 17 години, а днес това става средно 4 години по-рано. А още две години по-рано започват да се наблюдават промени в развитието на тялото- гърдите порастват, започва окосмяване на интимните области. Към това се прибавят и случаите на екстремно ранно влизане в пубертета-когато при някои момичетата първият цикъл е на осем или девет години. Този процес се нарича "ранен пубертет". Причините за това могат да са съвсем различни.

 Повишено телесно тегло 

Повишеното телесно тегло предразполага към по-ранно навлизане в пубертета. Доказано е, че наднорменото тегло стимулира производството на полови хормони, което води до ранна полова зрялост. Тегло под нормалното пък може да доведе до забавяне или спиране на половата зрялост.

 Околна среда 

Различни токсични вещества в околната среда също могат да бъдат причина за забавено развитие. За такива cе смятат напр. химикали, които приличат на хормона остроген.

 Остроген 

Острогенът в храните може да засили развитието на тялото и да го предразположи към по-ранно навлизане в пуберитета. В Америка например се произвежда шампоан с хормонални съставки, който е доказал въздействието си на ранна полова зрялост върху момичета от афро-американски произход. Този шампоан не е допуснат за продажба в рамките на Европа.

 Семейни проблеми 

Изследвания показват, че момичета, чиито родители живеят разделени или са разведени, влизат по-рано в пубертета. Как да помогнете на детето си да се справи по-лесно със ситуацията?
Родителите на ранноразвити момичета се чувстват също така неподготвени както и дъщерите им за този процес. Те се опасяват, че децата им могат да пренебрегнат училището, тъй като вече се интересуват от другия пол. Но това не е така, защото ранната полова зрялост не е знак за сексуален интерес. Все пак може да се стигне до трудности в училище и проблеми с родителите, учителите и приятелите. Като последици са известни стресът и лесната раздразнителност. Не забравяйте, че колкото и да е физически развита дъщеря Ви, емоционално тя е още дете. Дори и когато се опитва да се държи като възрастен човек!
Подкрепяйте винаги детето си и му разяснявайте всички физически и душевни промени през пубертета.

     

 Да се научим да четем 

dete_i_knijka

 Не винаги да се научиш да четеш е детска игра. Завишени очаквания или неподходящата детска литература карат начинаещите да загубят желанието да четат.
Кое кара децата да четат с удоволствие?
Децата, които нямат желание за четене и писане могат да бъдат мотивирани с подходящите книги. Родителите биха допринесли за желанието на децата да четат като започнат по-рано да разглеждат заедно с тях книжки с картинки. Стъпка по стъпка децата развиват способността да си представят думите първо визуално като картинка и след това като текст. Докато стигнат до прочитането на детски роман минават доста етапи на развитие. Заедно със задължителната в училище литература децата се нуждаят и от детска литература. Защото децата се научават да четат за цял живот, а не само за училище. Те трябва от рано да разберат, че си струва да се чете, тъй като така се сблъскват с нова информация и откриват нови светове. Четенето е и остава едно голямо преживяване.

      

 Левичари

Много родители се притесняват като разберат, че детето им пише с лявата ръка. Това не трябва да е такъв проблем. Няма значение с коя ръка пише детето, тъй като това няма нищо общо с интелегентността. Тук става въпрос коя половина на мозъка е по-активната, а това е вродено. Всеки човек пише с ръката, с която му е лесно, а при децата процесът на установяване на пишещата ръка продължава по-дълго. Най-късно с научаването да пишат разбират с коя ръка е по-лесно, някои го разбират и по-рано. Приемете за нормален факта, че детето Ви пише с лявата ръка, не се опитвайте да го накарате да пише с дясната, защото това кара доминиращата половина на мозъка да работи по-малко за сметка на другата. Единствената трудност за Вашето дете може да бъде това, че ще трябва да живее в света на хората, пишещи и работещи с дясна ръка. За щастие вече се предлагат достатъчно продукти за левичари, като например компютърна мишка специално за левичари!
Добре е да предупредите учителите, че детето Ви е левичар и ако е възможно да седи до друго дете, което пише с лявата ръка, за да имат повече място на чина. Постарайте се детето Ви да не развие комплекс от факта, че е левичар, а да го приеме като нещо естествено, защото това може да навреди на развитието на личността му. В този случай децата се нуждаят от подкрепата на родителите си!

 

 Децата имат нужда от приказки 

prikazkiПриказките за Снежанка и седемте джуджета, за Червената шапчица и Пепеляшка, се четат от векове насам. Мненията, че приказките са старомодни или страшни, не играят никаква роля, защото децата обичат и се нуждаят от увлекателни истории. Доброто се бори срещу злото, съществува един герой, който винаги побеждава и добрият край е сигурен. Прости идеи оформят необяснимия и чудесен свят на приказките. От векове приказките радват малки и големи по цял свят. Още в древен Египет преди 3500 години е била написана приказка, която е близка на нашата за лошата мащеха. А подобни приказки се срещат по цял свят.

 Приказките развиват интелекта 

Приказките не са само интересни, от тях се поумнява. Докато им се чете, децата са тихи и слушат внимателно. Същевременно те се пренасят в един друг свят. В този случай се тренират паметта и концентрацията им и фантазията на малките се събужда. Самата фантазия играе особено важна роля. Приказките създават вътрешни картини и подтикват читателя към креативност. Както в моментите, когато си играят, така и когато слушат приказки, децата научават повече за живота и света. Те се запознават с нови правила, традиции и култури и обогатяват речника си.

 Приказките са помощник в живота 

Приказките се описват като храна за душата. Те са отражение на нашите мечти, страхове и копнежи и ни дават примерни решения на всекидневните проблеми. Те показват на децата как да се справят със страха, тъгата, раздялата или смъртта. Също и понятия като злоба и алчност се обясняват на децата. Приказният герой в повечето случаи е малък и слаб и побеждава лошите и големите. Това се харесва предимно на малките деца. Така те се идентифицират с добрия герой. Децата съхраняват наученото от приказките, защото им доставя удоволствие. Приказките преди всичко окуражават децата. В историите се случват винаги непредсказуеми и събуждащи страх неща, но краят винаги е добър. Това помага на децата да изградят доверие в собствените им качества. Трудни ситуации се решават по-лесно. Приказките дават надежда, че лошото изчезва от света, а доброто бива възнаградено. Децата се чувстват така по-сигурни.

 Коя приказка е подходяща за моето дете? 

На пазара има невероятно разнообразие от детски книжки с приказки. Най-важното е на децата да се четат тези, които са подходящи за възрастта им. След тригодишна възраст е най-доброто време за приказки. За най-малките от три до шест години най-интересни са кратките истории , в които има един малък герой, който побеждава големите. През първите години в училище приказките на Братя Грим са най-предпочитани. Към тях се прибавят "Снежанка и седемте джуджета", "Пепеляшка", "Червената шапчица" и "Хензел и Гретел". До пубертета децата се интересуват от приказки за доброто и злото, по-късно им
харесват предимно истории за любовта.

 Четене и разказване на приказки 

За децата разказването на приказки е нещо прекрасно, тъй като историите ги карат да се пренесат в един друг свят. Самото четене и разказване са също много важни. Няма значение кой чете или разказва, децата се радват, когато имате време за тях. Детето се гушка при родителите си, слуша внимателно и се чувства защитено. Приказките могат да помогнат на децата и техните родители да решат някои проблеми и конфликти в семейството.

 

 Значението на играта за развитието на детето dete_igrae

Играта е задължителна в детското развитие! В очите на едно десетмесечно бебе всичко е ново и необикновено. То наблюдава, какво се случва, когато изхвърля парче храна от своята чинийка или когато обръща чантата на мама и нещата падат на земята. Дори, когато се къпе, бебето може да се забавлява, като например му помогнете да държи празна бутилка под водата и да прави балончета с нея. Една обикновена кутия за обувки може да накара детето с часове да се занимава. Чрез играта детето учи постоянно нови неща. То наблюдава внимателно вашите действия и реакции и се опитва да ги повтаря. С Вашата подкрепа засилвате детското любопитство и общителност. Нека детето участва активно във Вашето ежедневие! Когато сте заедно на разходка, му говорете за всичко, което го заобикаля, въпреки, че то още не може да говори. Срещайте се с други бебета- за приятелства никога не е рано! Поощрявайте детето при желанието му да изследва околния свят.