Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

Защо изобщо имаме понякога висока температура?

Промъквайки се примерно през лигавицата на носа, върху вирусите се нахвърлят т.н. фагоцити и отделят вещества, които сигнализират на центъра на мозъка, отговорен за регулиране на телесната температура да включи допълнителни мощности. По-високата телесна температура събужда целокупната имунна система и същевременно с това убива мераците на вирусите да се размножават скоростно. А когато фагоцитите си изпълнят задълженията (т.е. са изгълтали вирусите), концентрацията на сигналните вещества в кръвта спада, поради което мозъкът връща темпер. регулатор на изходна позиция.

А защо децата толкова често имат температура?Високата температура при децата

Защото детският организъм не притежава все още достатъчно умения за борба с 'вредителите'. Имунната система на дечицата тепърва трябва да опознае различните видове причинители на болести, за да реагира в последствие по-бързо и целенасочено при евентуална атака.
  • Вируси:  Най-често срещаните инфекциозни заболявания при децата (кашлица, хрема, болки в гърлото, стомашно-чревни растройства) се причиняват в повечето случаи от вируси. Ако ден-два вирусът се пържи на 39°С, шансовете му да оцелее са почти нулеви.
  • Бактерии:  Възпаленията на сливиците пък се причиняват от бактерии. Те са по-корави от вирусите, което е причина при тяхна офензива температурата да се покачва по-бързо, да бъде по-висока и да ни гостува по-дълго.

Кога температурата става 'висока'?

Когато градусите са над 38 °С. Между 37,5° и 38° температурата е завишена.

Какво да направя като родител?

Високата температура е предизвикателство както за детето, така и за родителите-родителите са тези, които трябва да преценят, кога става напечено. Наблюдавайте цялостното благоразположение на детенцето. Ако то си играе и е бодро, не трябва да се кахърите особено. Обземе ли го обаче апатия, го водете на педиатър. В случай,че температурата се покачва бързо, че се проточва повечко дни, че не откривате причина за температурата или пък симптомите са Ви непознати, веднага потърсете медицинска помощ. Това важи и за случаи, когато детето се събуди с висока температура или когато родителските мерки за смъкване на температурата са безрезултатни.

Как и къде да премеря температурата на Малчо?

Най-достоверното място е дупето, макар че за някои деца е особено неприятно усещане. Термометрите за уши са особено практични, но не достатъчно точни.