Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

Сладкото, дебело памперсово дупе на детето ви все по-рядко ще виждате в бъдеще, понеже с бавни, но сигурни стъпки то навлиза в "чистата фаза". За да имате успех в прехода от памперсите към гърнето, ще се опитаме тук да Ви дадем няколко съвета.

 Преход към чистотата в аналната фаза

Според Фройд всяко дете преминава в развитието си през т.н. орална, анална и фалична фази. През оралната фаза детето се концентрира върху устичката си, през фаличната - върху гениталиите си, а през аналната-върху отделителните си органи.

Аналната фаза се наблюдава между 2-та и 3-та годинка, т.е. в периода, в който родителите започват с възпитанието на навици за поддържане на чистота. Физиологичното развитие на детето позволява това, понеже в тази фаза детето вече може да контролира ануса си и по този начин и изхождането. Да се изходя или не-това е въпросът! Решението взема единствено детето. Дали да изпълни желанието на мама и тате и да използва за тази цел гърнето, решава само то. В тази фаза от развитието си детето се учи да постъпва самостоятелно и да налага мнението си. Тогава то развива и усещане за радост и удовлетворение да поделя и подарява. Точно в този етап се поставят основите на положителното отношение към собственото тяло.

За два месеца успяхте да научите детето си да използва само гърнето? Победата за родителите е загуба за детето-преждевременното или строгото възпитание, касаещо използването на гърнето, може да се отрази негативно върху развитието на личността на наследника Ви - единствено в случай, че на детето не се гарантира времето, което му е индивидуално необходимо за този процес.

 Няколко съвета как да помогнете на детето си да започне да употребява гърнето 
  • Започнете с опитите едва тогава, когато детето сигнализира самó интерес към ползването на гърнето
  • Покажете му нагледно как да се справи със задачата - вземайте го със себе си в тоалетната
  • Не го оставяйте за повече от 3 минути на гърнето- в противен случай то чувства принуда
  • Оставете го самичко да се справи със задачите-от начало до край
  • Научете го да гледа на изпражненията си като на нещо съвсем естествено, а не да развива погнуса към тях. Реплики от рода на "уф, че гаднооо" са съвсем погрешни
  • Лекото облекло, което детето да може да съблича и облича само, спомага учебния процес
  • Похвалете детето, след като си е свършило 'работата'.
  • Най-подходящото време за този процес е лятото- дечицата са по-леко облечени и могат да възприемат по-лесно това, което е напуснало тялото им :-)