Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

dete_2godinkiРазвитие на моториката

Подвижността на тялото се нарича моторика. Когато иде обаче реч за дребосъците между 1 и  2 годинки това понятие омаловажава реалността-децата в тази възраст са с реактивни двигатели :-)

По следите на кървавичките

Крачетата като на символа на Мишелин са тооолкова сладки-пръстчета като перлички, петички като от кадифе! Къде по-напред да ги целува човек! Такива са и когато хлапенцето е проходило, видима е същевременно обаче и разликата - пухкавите възглавнички по петичките изтъняват, постепенно крачето се заобля, пръстчетата се издължават. А знаехте ли, че в тази възраст пръстчетата на ръцете и краката са еднакво подвижни-без никакво усилие се разтварят, свиват или пък задържат предмети.

Перфектна фигура-сводесто кръстче и коремче

Единствено по рода си постижение в тази възраст е да застанеш прав само на 2 крачета, защото центърът на тежестта между първата и втората годинка все още е доста по-ниско отколкото при възрастните. А пък какво майсторство е необходимо от крачетата, които са доста по-къси от тялото, за да запазят равновесието на цялото телце?! Тазът, коремчето и гръбчето все още не са достатъчно стабилни. За да се компенсира тази "недостатъчност", хлапетата изпъчват коремчетата напред. Каква наслада за окото на възрастния наблюдател е това, когато мъникът се разхожда гол-голеничък :-)

Интензивно страдащата главичка

Цицините по челцето не са рядко явление през втората годинка на наследника ни! И въпреки всичко хлапетата в тази възраст учудващо добре се пазят и самички. Изпълзявайки напр. изпод ниската масичка във всекидневната избират подходящия момент да се изправят без да "повредят масата с главичка", добре де-поне в повечето случаи :-) И то без дори да се наложи да погледнат нагоре. Пространствената им ориентация е доста добре развита. И въпреки всичко тези похвати подлежат на усъвършенстване-затова няма да сбъркате, ако "изолирате" с ръка застрашително застаналия на пътя на детето ръб на масата. Съветите от рода на "внимавай, че ще си удариш главичката" по-добре си ги спестявайте - на адресатът им изобщо не му пука за тях...

 Момченце ли е или момиченце?  Въпросът вече е излишен!

Момченце или момиченце?
При бебчетата разпознаването на пола не е винаги лесна задача. През втората  годинка обаче въпросът се задава все по-рядко. Даже и когато малката сладурана е с къса косичка и къси панталонки. Редица белези сигнализират дали момченце или момиченце дефилира пред погледите ни. Спокойно можете да различите пола на хлапето дори и на портретна снимка. В експеримент успех в разпознаването на пола на двугодишните са имали дори дечица между 3 и 5 годинки.

...Скоро с още допълнителни детайли...