Детски свят − бременност, раждане, калкулатори

 Със спортменски подход към семейно щастие


ние, родителите-нека дърпаме в една посока
"-Лелееее, бомба ли  е паднала тук?"

"-По-добре си замълчи, щото по цял ден си на работа, а вкъщи не си помръдваш и пръста!"Да ви са познати случайно такива ситуации? С тези или с подобни реплики всяка вечер така се започват скандали в хиляди семейства. Причината за това е, че всяка вечер изтерзани и преуморени мами и татковци се срещат в къщи и отвъртат вентила на напрежението, натрупано през деня. Онзи, който се прибира с изпънати от работния ден нерви, бързичко пáли за дреболии-неизмитите съдове в кухнята, разхвърляните играчки по дивана...А пък онзи, който цял ден се е опитвал да угоди на децата и да въдвори някакъв ред в къщи, бързо развързва чувала с нервите и го изсипва пред половинката си. Въпреки, че и двете страни са копнеели за този момент.

Подобни разногласия не се изпаряват от самосебе си-тук се налага да се подходи с такт. Защото колкото и справедливо да са се разпределяли ежедневните задължения преди раждането на бебчето, то след появата на новия член на семейството партньорите си поделят непринудено класическите родителски роли- ТЯ си скъсва Д-то с домакинска работа, ТОЙ се грижи за прехраната иииии...значително по-малко за задълженията си в къщи. Все повече проучвания потвърждават тази теза, разбира се с друга словесна обвивка.

По-интересен е фактът, че всичко това се случва без никакъв умисъл - много бащи искат да са полезни за семействата си и да помагат в къщната работа. Капанът щраква самичък: онзи, който по цял ден си стои в къщи, върши ествествено и по-голяма част от работата. А другият, който вечер се прибира от работа, констатира само моментното състояние в къщи и не може да прецени, колко много работа е отхвърлена през деня. А и нека искренно да си признаем -  колко ли мъже дълбоко в сърцето си харесват домакинската работа! Ако не е особено наложащо, по-добре да си траят и да си гледат футбол.

 Добре де, а сега какво да предприемем за решаването на проблема?

Седнете заедно и обсъдете проблема спокойно.

Важно е и двете страни да осъзнаят факта, че задачите по-малко няма да станат и ще трябва да се преразпределят. Вярно, че на работното място има достатъчно напрежение и че работата въпреки това трябва да се запази в името на семейството. Но да се грижиш по цял ден за дете си е също фултайм-джоб и изисква нерви като корабни въжета. А и домакинството не може самичко да се върше, особено когато пък и детето е част от него. Т.е. всеки е заслужил червена точка за работата си през деня!

 Преразпределете си задачите
Единственото спасение е да се работи като екип. Основният въпрос за решаване е: как да разпределим домакинската работа честно и поравно, така че въпреки нея да остане за всекиго мъничко свободно време?
Нашето предложение- направете списък от ежедневните задължения и преценете заедно, кой какво може да поеме.  Направете си отстъпки-нека всеки да получи и поне по едно от приятните за нея/него задължения.

 Придържайте се към уговорката си!

Особено важно условие, ако желаете семейният климат да се характеризира занапред с повече слънчеви дни!